
Restauracja i usługi pralni chemicznej – jak to się łączy?
Codziennie w każdej restauracji są do prania jakieś rzeczy. A to klient wyleje wino na obrus, a to kucharz zaplami swój fartuch podczas gotowania i można by tak wymieniać w nieskończoność. Wszystkie te rzeczy muszą trafiać do prania, aby kolejnego dnia klienci nie musieli siadać przy stolikach, gdzie będzie zwyczajnie brudno. Pomaga w tym specjalna ekologiczna pralnia chemiczna, która jest w zasadzie w każdym mieście.
Dlaczego właśnie ekologiczne pralnie chemiczne?
Przede wszystkim charakteryzują się one tym, że są w stanie uprać naprawdę sporo rzeczy w krótkim czasie. Korzystają z nich nie tylko restauracje, ale również hotele, czy prywatni klienci. Jest to rozwiązanie wygodne, a jeśli jakiś lokal ma podpisaną stała umowę o współpracy, to może nawet liczyć na konkurencyjne ceny.
Co można wyprać?
Wbrew pozorom nie tylko ubrania, czy wspomniane wcześniej obrusy i serwety. Pralnie chemiczne zajmują się także praniem dywanów oraz wszelkiego rodzaju galanterii restauracyjnej i hotelowej. Wszystko zaczyna się od płukania w rozpuszczalnikach organicznych, które notują bardzo wysoką skuteczność w przypadku usuwania plam. To świetne rozwiązanie, ponieważ pranie w detergentach, czy mydle mogłoby niestety bezpowrotnie zniszczyć tkaninę. Potem dana rzecz przechodzi jeszcze przez kolejne etapy, gdzie są dodawane bardzo bezpieczne i antyalergiczne rozpuszczalniki mające na celu ostateczne usunięcie wszelkich zabrudzeń.
Na samym końcu wszystko jest pakowane w specjalny foliowy worek i oddawane klientowi. W zależności od wielkości zamówienia czas oczekiwania może być bardzo różny i niekiedy wynosić od 24 godzin do kilku dni. Jednakże pralnie przeważnie dokładają starań, aby wszystko było prane jak najszybciej.
Zobacz również

Wyburzamy ścianę we wnętrzu.
19 grudnia 2014
Węgiel aktywny Coobra 12,5 kg
28 października 2019